STORIES В КРАЄЗНАВСТВО. МЕМОРІАЛЬНИЙ БУДИНОК-МУЗЕЙ С.П. КОРОЛЬОВА


1 серпня 2020 року минає 50 років від дня заснування будинку-музею славетного земляка Сергія Корольова.  
Збудований близько 1898 року, спочатку належав  житомирській міщанці Є.Ф.Кохановій. Саме у неї після переїзду до Житомира влітку 1906 року молода сім’я Корольових винаймає 4-кімнатну квартиру. У 1907 році і з’являється на світ маленький Сергійко. 1908 року Корольови переїздять до Києва. У подальшому будинок належав багатьом приватним особам, ось тільки Сергію Павловичу побувати в ньому більше не судилося.

Будинок-музей  був відтворений за спогадами матері вченого. Квартира обставлена меблями того часу, у ній демонструються й справжні речі, що належали родині – посуд, серветки тощо.
Лише після смерті С. П. Корольова житомиряни дізналися, що народився конструктор у нашому місті. А потім ціла низка випадковостей, збіг обставин і ентузіазм наших земляків сприяли появі у  Житомирі 1970 року будинку-музею Сергія Корольова.

Напередодні ювілею, 7 січня 1977 року, відбулося друге урочисте його відкриття з повністю відновленою меморіальною частиною та новою експозицією про життєвий і творчий шлях видатного конструктора.
До 100-річчя від дня народження академіка музей  було закрито для капітального ременту та оновлення експозиції. Це було третє народження музею.

Сьогодні Житомирський меморіальний будинок-музей  ім. С. П. Корольова продовжує жити своїм насиченим життям. Він знайомить житомирян та гостей міста з будинком у якому народився всесвітньовідомий вчений.
Джерело:
  • Житомирський музей – в пятірці найкращих [Текс] //  20 хвилин.- 2010.- 2 черв.- С.9.
  • Соболь, В. Подвиг в імя людства [Текс] / Володимир Соболь // Житомирщина.- 2010.- 14 жовт.- С.12.
  • Ратиня, О. Секрет академіка С.П.Корольова [Текс] / Олександр Ратиня //Орієтнир 6+1.- 2004.- 15 січ.- С.3.
  • Орел, М. Про Корольова житомиряни дізналися завдяки музею [Текс] / М.Орел //Вільне слово.- 1995.- 4 серп.- С.1-2.
  • Харченко, В. Дорога до храму: (Житомирському музею космонавтики – 25) / Віолетта Харченко // Житомирський вісник.- 1995.-4 серп.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

План заходів на березень 2016 року

ПЛАН МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА ГРУДЕНЬ 2019 РОКУ