ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР. РЕЙ БРЕДБЕРІ

"Людська пам'ять схожа на фотоплівку, і ми все життя тільки й робимо, що намагаємося стерти зафіксоване на ній".


22 серпня виповнилось 100 років від дня народження Рея Дуґласа Бредбері (22 серпня 1920-5 червня 2012), одного із найвідоміших американських письменників-фантастів, автора близько 400 літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів, есе, п'єс для театру і радіо, кіно- й телесценаріїв.
Твори письменника є впізнаваними за їх емоційним, психологічним стилем. На думку критиків, Бредбері є унікальним явищем в американській літературi.

«Жюль Верн був моїм батьком. Веллс – мудрим дядечком. Едгар Аллан По доводився мені двоюрідним братом, він як кажан – вічно мешкав у нас на темному горищі. Флеш Гордон та Бак Роджерс – мої брати і товариші. Ось вам і вся моя рідня. Ще додам, що моєю матір'ю, цілком ймовірно, була Мері Воллстонкрафт Шеллі, авторка Франкенштейна. Ну, ким я ще міг стати, як не письменником-фантастом із такою сімейкою».

Рей Бредбері став лауреатом премії «Гросмейстер фантастики» за його внесок до жанру фантастики (1985).Невдовзі після виходу роману "451° за Фаренгейтом" для нього почалась злива нагород і премій, що супроводжувала Рея до останніх років життя. У 1954 – нагорода Національного інституту мистецтв і письменства. Двічі йому присуджувалась премія О. Генрі. Був лауреатом медалі Національної книжної фундації, лауреатом Еммі за адаптацію оповідання Дерево Геловіну.Йому присвячена зірка на голівудській Алеї Слави, всього ж на рахунку Бредбері 8 нагород і 2 номінації в галузі кіно. У 2000 році Бредбері одержав Медаль Національної Книжкової премії за підсумком усієї прижиттєвої творчості. У 2004 – Національну Медаль Мистецтв Президента Дж. Буша. У 2007 – Пулітцерівську премію за визначну, плідну і глибоко впливову кар'єру як незрівнянного автора наукової фантастики і фентезі.

Головна ідея творів Бредбері – гуманістична тема боротьби Добра зі Злом, Світла з Мороком, Знання із Варварством.

Підсумовуючи себе як особистість, Бредбері порівняв себе з «гранатом, наповненим зернами ідей для творчості – зернами книжок, зернами віршів, зернами п'єс».

Деякі твори, романи і окремі відомі збірки оповідань:

- “Темний карнавал”, 1947;
- “Марсіанські хроніки”, 1950;
- “Розмальована людина”, 1951;
- “Гуркіт грому”, 1952;
- “Золоті яблука Сонця”, 1953;
- “451 градус за Фаренгейтом”, 1953;
- “Жовтнева країна”, 1955;
- “Кульбабове вино”, 1957;
- “Ліки від меланхолії”, 1959;
- “Р — означає ракета”, 1962;
- “Насувається біда”, 1962;
- “Переддень всіх святих”, 1972;
- “Смерть — справа самотня”, 1985;
- “Зелені тіні, Білий Кит”, 1992;
- “З праху повсталі”, 2001;
- “Давайте всі вб'ємо Констанцію”, 2002;
- “Літо, прощавай!”, 2006.
 

Цікаві факти:

Кульбабовий кратер на Місяці названий експедицією Аполлона-15 на честь Кульбабового вина у 1971 році.На честь Рея Бредбері названо астероїд 9766 Бредбері.

Бредбері не користувався комп'ютером і свої тексти друкував на старій друкарській машинці. Втім, коли у 2011 році видавництво Сімон&Шустер висловило намір видати 451° за Фаренгейтом в електронній формі, Бредбері дав згоду на це – хоча й після деякого опору. На відміну від багатьох мешканців Сполучених Штатів Бредбері не водив автомобіль. Про себе іронічно казав з цього приводу, що сучасні технічні досягнення викликали у нього паніку.

У останні роки життя – після перенесеної хвороби – був прикутий до інвалідного візка.

Онук Рея став актором, чим фантаст дуже пишався. Він жартома казав, що той проживає життя Рея, роблячи те, чого сам письменник не встиг.


За матеріалами: https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Рей_Бредбері

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

План заходів на березень 2016 року

ПЛАН МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА ГРУДЕНЬ 2019 РОКУ