Лариса Харчук: Хто такі «жлоби», «фріки», «хейтери» та «фіскали».. мої дослідження



джерело
        Щодо питання толерантності, або хто такі «жлоби», «фріки», «хейтери» та «фіскали».. (мої дослідження для друзів (щоб були в темі) та для вас (про кого я дізналась, як ви тепер називаєтесь)...

      16 листопада в календарі записано як міжнародний день ТОЛЕРАНТНОСТІ. Гарне і милозвучне слово, ще більш ..значення, особливо в наш час – за Вікіпедією від лат. Tolerantia – терпіння, а саме здатність сприймати без агресії думки, які відрізняються від власних, а також – особливості поведінки та способу життя інших. 

       За цим поняттям стоїть багато статей, роздумів,доповідей, досліджень, повчань, але від того що ми хоч сто раз скажемо толерантність терпимості і порозуміння більше не стане.. Отже, можливо, варто підняти питання «від протилежного», що є антиподом, антонімом до цього поняття? Бо дуже вже багато в нашому суспільстві ми декларуємо доброго і світлого, а його більше чомусь не стає… тому і хочу з вами поділитись, своїми дослідженнями в цій сфері людських стосунків.

        Два роки назад мені в руки попала книга Антіна Мухарського «ЖЛОБОЛОГІЯ» (видавництво «Наш формат» - Київ, 2015). Як і ви, була дуже здивована її назвою..та відкритим вживанням термінів « ЖЛОБ» і « ЖЛОБІЗМ».

       Символічно, за словами автора, це явище яке має глибинне історичне походження, а часто і характерну національну забарвленість, досі не було детально досліджено у творах митців, історіографів, культурологів. А сам термін «жлобство» має «нелегальну ужиткову прописку», хоча позаочі в термінології фахівців в різних галузях є одним з провідних(!) найменувань, яким характеризують ті чи інші прояви соціальної, політичної, побутової чи мистецької діяльності.

       Автор майстерно зібрав роздуми більше тридцяти людей: культурних, громадський діячів, поетів та письменників, художників та істориків, щоб дослідити це явище. Читати їх дуже цікаво, легко …Кожний на початку дає визначення, що він вкладає в це поняття, а далі ділиться своїм поглядом на проблему. 

      Узагальнивши, для себе я зробила певні висновки, чому ми маємо це явище ( даю те, що майже у багатьох повторювалось): 

- було знищено культурну еліту, цвіт нації та верхній інтелектуальний прошарок суспільства, який свідомо займався поширенням культури, просвітництвом і ніс всі шляхетні цінності (війнами,репресіями, голодоморами);

- до «жлобства» нас привела радянська зрівнялівка та синдром стандартності; 

- найбільшими верховними жлобами в Україні є президенти (Кучма з зовсім недемократичними підходами в вільній України, проте з ленінським світоглядом; Ющенко з величезною квотою довіри спромігся тільки цікаво розповідати про бджоли і дуже любив, щоб його довгенько всі чекали, Янукович - самі знаєте, Порошенко – не далеко пішов);

- ми переживаємо процес деградації (живе спілкування спочатку замінив телевізор, а зараз різні гаджети..молодь, яка сидить в інтернеті не розвивається) притому ми деградуємо в музиці, слухачах, читачах..

- мало читаємо і розвиваємось (колись, на своїх возах евреї везли книги, а коли звідкись утікали українці, книги – це остання річ, ви чули, щоб українці книги рятували);

- жлобство плодиться заздрістю, люди нікчемні, ледачі, пустопорожні заздрять багатим, багаті – ще багатшим;

- жлобство там, де найвищою цінністю є гроші, навіть діти тепер розуміють, що гроші тепер пливуть у кишені тих, хто живе без моралі, без честі, без інтелекту, без гальм, тобто до жлобів у квадраті – жлобяр;

- вчорашні селюки, жлоби, шахраї та відверті злочинці стали тепер народними депутатами і нав’язують нам свою жлобську шкалу цінностей та орієнтирів. У владі виживають тільки безпринципові, хамовиті, підступні та брехливі нездари;

- шукай в собі жлоба ..і задумайся над цим.

       Ще багато цікавих ремарок та тверджень, заперечень та порад, репродукцій з картин та роздумів розумних людей прописано на близько 370 сторінках цієї книги.

       Є над чим замислитись та змінитись!

      Продовженням цієї теми для мене стало одкровення на 5 каналі Романа Чайки в одному з нещодавніх недільних ефірів з гостем в студії в розмові про те, що ФРІК сьогодні не тільки особа, яка в апріорі виділяється з натовпу своєю неординарною зовнішністю, можливо рожевим волоссям, гребенем на голові і т.д (знаменитостями були - Жанна Агузарова, Верка Сердючка, переможиця Євробачення – Кончіта Вурс). А і трансформувалось це в особистість ( правда іх цим терміном важко назвати), яка активно піариться на телебаченні, в соціальних сітях тим, що поливає брудом і чіпляє ярлики на інших людей.. так би мовити є «неординарною особистістю і експертом – профі в усіх сферах, дозволяючи собі говорити все, що їй заманеться і на замовлення в тому числі, щоб очорнити певні соціальні процеси або людей, видаючи це за авторитетну і вагому суспільну думку при цьому немає освіти, нічого не зробила, ніде не реалізувалась. Тільки відрізняється вже не зовнішністю, а свідомістю по принципу: «…а пагаварить».. Принцип цих людей такий: « я вас оббіллю.., я з білого зроблю чорне - а ви як хочете так і відмивайтеся». 

      Приємно була здивована, що починають підніматися ці питання в відкриту, говорячи про певні тенденції і хвороби суспільства (бо і сама,знаєте, потрапила від їхне «недолуге експертне рішення»).

      Слід візначити, що вже занурившись в цю тему, знайшла і інший позитивний погляд на фріків в книзі С. Левітт «Думати як фрік», де автор червоною ниткою прописує слова Г. Форда: «Найскладніша річ у світі – думати власною головою. Ось, напевно, чому так мало людей цим займається».. та важливою порадою для мене стало «..чому своєчасний відступ – не є поразкою»! Знову ж таки у кожної медалі дві сторони..Порада ФРІКАМ – відрізняйтеся позитивом і мізками!

      А ось слідуючі терміни ви в Вікіпедії (як тлумачення) не знайдете – це ХЕЙТЕР і ФІСКАЛ. Вітаю нас хоча б з тим, що ми починаємо замислюватись на цими соціальними явищами…

       Отже ХЕЙТЕР – від англ.. «hate» ”, що в перекладі означає “ненависть”. У хейтерів своя політика і розуміння світу. Іншими словами, хейтер – це людина, яка живе в інтернеті та агресивно реагує на будь-яку інформацію, яку вона тільки бачить. Це призвідники дискусій і чвар, які провокують конфліктні ситуації в мережі. Хейтерами, зазвичай, є молоді люди у віці від 15 до 35 років. Як правило, це підлітки, молоді матері і чоловіки, які не відбулися у житті. Психолог Джильда Карл в одному з інтерв’ю, заявила, що хейтери – це не люди, а вже давно діагноз. Корінь прояву негативних емоцій, грубості і злості знаходиться в заздрості Вони існують під прихованими масками, ніколи не називають імен, використовують нечитабельні нікнейми. Хейтери поруч з нами і з кожним днем їх стає більше. Це люди, які не змогли в чому-небудь досягти успіху і реалізувати свої плани. Вони вважають, що заслужили те, що є у вас. Своєю агресією вони намагаються компенсувати невдачі і підвищити свою самооцінку. Всесвітня павутина – це потенційна яма, де зосереджено більше половини населення планети. Якщо в реальному житті звичайна дискусія може перерости в масштабний конфлікт і дійти до рукоприкладства, то в соціальних мережах хейтери можуть без побоювань проявляти агресію, погрожувати і критикувати.

       А тепер, про іще одне поняття ФІСКАЛ (як рису характеру), якому притаманні властивості нашіптувати, підглядати, зводити плітки, «ябедничать и наушничать» ( рос.) з метою отримати вигоду від доносу. В фіскалах величезний потенціал підлості і гадостей. Фіскальство завжди визивало неприязнь, відторгнення і ненависть. Фіскал - це підленька людина з убогою душею, вона буде писати скарги і кляузи, прикриваючись псевдонімами або іншими людьми. Повна бездуховність і непорядність керує цією людиною. Вона перекручує факти, вириває їх з контексту, намагається реалізуватися в тому, щоб зробити прикрість -.іншого вона не вміє. ЇЇ світ - злоба і ненависть. Російска поетеса Аріна Забавина влучно сказала про них:

Иные люди, сплетни распуская,
Подножки ставя ближнему, фискаля и клевеща,-
Себя считают сами 
За справедливость рьяными борцами…

      Висновки робіть самі. Ця тема стала для мене цікавою, бо жлоби, хейтери і фіскали, перекреслили мою цілорічну роботу і роботу моєї команди. Кажуть, що вміння прощати - властивість сильних, а я прагну бути сильною - тому і їх прощаю! Як з ними співіснувати?, в тих джерелах, які я опрацювала, є про це поради (про це в наступних статтях) і, насамкінець, знову згадаю про толерантність, найкраще про неї сказала Мати Тереза, в контексті тієї проблеми, яку я підняла:

 Люди бувають нерозумними, нелогічними та егоїстичними. 
 І все ж люби їх!

Коли ти твориш добро, то люди будуть звинувачувати 
тебе у затаєнній особистій користі і самолюбстві.
І все ж виявляй доброту! 

Якщо ти досягнув успіху, то в тебе може з’явитися 
багато фальшивих друзів і справжніх ворогів. 
І все ж досягай успіху! 

Якщо ти чесний і відвертий, то люди будуть обманювати тебе.
І все ж будь чесним і відвертим! 

Те, що ти будував роками, може бути зруйноване в одну мить.
І все ж будуй!

Люди потребують допомоги, але вони згодом дорікатимуть тобі за неї.
І все ж допомагай людям!

Якщо ти досягнув безмежного щастя, тобі будуть заздрити. 
І все ж будь щасливим!

Добро, яке ти зробив сьогодні, люди забудуть завтра. 
І все ж твори добро!

Ділися з людьми кращим, що в тебе є, і цього, напевно, ніколи не буде достатньо.
І все ж ділися найкращим!

Зрештою, ти сам переконаєшся, що все це між тобою і Богом 
і ніколи не було між тобою і ними.


автор статті Лариса Харчук

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

План заходів на березень 2016 року

ПЛАН МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА ГРУДЕНЬ 2019 РОКУ