"Вчений - шевченкознавець О.В.Багрій: пам’ять крізь роки"


         У Центральній міській бібліотеці ім. В.Земляка 29 березня 2017 року відбувся захід "Вчений - шевченкознавець О.В.Багрій: пам’ять крізь роки", присвячений 126-річчю з дня народження відомого українського вченого - шевченкознавця Олександра Васильовича Багрія - українця за походженням, який більше 20 років жив і працював в Азербайджані.
         Його визнали фундатором створення в Азербайджані галузевої бібліографії, він прискіпливо вивчав фольклор народів Кавказу, здійснював активну науково-видавничу діяльність, підготував фундаментальні праці, присвячені життю і творчості Т.Г.Шевченка. Професор О.В.Багрій заслужено вважається основоположником нового наукового напрямку в Азербайджані – Шевченкознавства, який продовжують розвивати його учні та послідовники й донині.






             Різнобічна діяльність ученого висвітлена в Азербайджанській науковій енциклопедії, що побачила світ 2011 року . Про це та багато іншого почули присутні від ведучих заходу. Зокрема цікавою для гостей, стала слайд - презентація «Україна і Азербайджан. Що нас об’єднує?», підготовлена працівниками бібліотеки.



        Cтуденти Житомирського коледжу культури і мистецтв ім.Івана Огієнка читали поезію Тараса Шевченка, а також виконали літературну композицію на вірші Кобзаря.





До заходу співробітники Центральної міської біблі отеки ім. В.Земляка підготували книжкову виставку, присвячену творчості Т.Г.Шевченка та книжкову інсталяцію до 126-річчя від дня народження Олександра Васильовича Багрія. Були представлені найкращі книги про Азербайджан, зібрані статті, присвячені відомим українським сходознавцям, дружбі наших двох народів, а також стаття «Азербайджан і вчений О.В.Багрій: пам'ять крізь роки” написана відомим дослідником Намазом Мустафаєвим, у якій висвітлено основні наукові праці професора та його життєвий шлях. 




             Бібліотекар Світлана Шпаківська провела огляд літератури, представленої на книжкових експозиціях.




              Директор комунального закладу «Централізована бібліотечна система» Житомирської міської ради Л.П.Харчук продекламувала вірші відомого азербайджанського поета, заслуженого діяча культури Азербайджану, перекладача - україніста, лауреата премії ім. Максима Рильського Аббаса Абдулли, перекладені на українську мову Миколою Мірошниченком.



          Яскравою кульмінацією заходу був виступ дітей азербайджанської діаспори: Дуньямалієва Фатіма та Гейдарова Сабіна зачитали «Заповіт» Т.Г.Шевченка.





           Почесними гостями заходу були представники Житомирського обласного представництва ГО «Об’єднана діаспора азербайджанців України» (Голова – Гасімов Радж Музаффар огли) та творча інтелігенція міста.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

План заходів на березень 2016 року

ПЛАН МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА ГРУДЕНЬ 2019 РОКУ