Свято Маковея

взято тут

              14 серпня за новим стилем в народі святкують свято Маковея, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня розпочинається «Спасівка» - піст, який триває два тижні. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак.

              Серед квітів у букеті обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик», або «маковейка». До нього кладуть і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.
На житомирському Поліссі до маковійнового букета додають морквинку, невеликі качани кукурудзи, горох, квасолю, кріп.
              У  селах Попільнянського району Житомирської області, до сьогодні зберігається оригінальний звичай святкування Маковія: напередодні свята, в ніч з 13 на 14 серпня встановлюють увиту квітами й зеленню щоглу, що теж називається Маковієм. У кожному селі роблять такого Маковія по-різному: від метрового опудала, яке господарі ставлять біля хат або у дворі для своїх дітей, до десятиметрової віхи на вигоні за селом або на “розходніх дорогах”.
             Тут біля Маковія накривають загальний для всіх учасників дійства стіл, до ранку гуляють і співають.  Цей звичай отримав цікаву інтерпретацію ритуального годування обрядового символу Маковія, біля підніжжя якого діти (віком від 3 до 10 років) залишили в пластикових тарілках їжу.
            На Маковія в церкві відбувається велике водосвяття. Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається надзвичайно помічною від усіх хвороб. Тому свято Маковія називають ще Спасом водяним або мокрим.

                      Вітаємо всіх зі Святом!     Будьте Здорові й Щасливі!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

План заходів на березень 2016 року

ПЛАН МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА ГРУДЕНЬ 2019 РОКУ